Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Implanturile de cristalin multifocale.
Testimonial cu Dr. Leila Al Barri

Introducere

Implanturile de cristalin multifocale sunt dispozitive medicale utilizate în chirurgia de înlocuire a cristalinului pentru tratarea cataractei sau pentru corectarea vederii prezbiopice. Aceste implanturi sunt concepute pentru a oferi pacienților o viziune îmbunătățită la diferite distanțe, inclusiv aproape, departe și la distanțe intermediare.

Vă invităm să descoperiți mărturisirea doamnei Dragoman, în vârstă de 49 de ani, care a suferit de astigmatism miopic compus, presbiopie, anizometropie și o formă ușoară de ambliopie la ochiul stâng și care a ales să beneficieze de experiența medicilor noștri oftalmologi pentru a găsi soluțiile adecvate problemelor sale de vedere.

Diagnosticul, intervenția și recuperarea pacientei

Doamna Dragoman s-a confruntat cu multiple provocări oftalmologice, incluzând astigmatism miopic, presbiopie, anizometropie și ambliopie. Viața ei era marcată de dependența de ochelari. Vederea pacientei era de 90% la ochiul drept și de 30% la ochiul stâng.

În septembrie 2023, a ales să se supună unei intervenții chirurgicale pentru corectarea problemelor. A optat pentru schimbarea cristalinului cu un implant multifocal.

Operațiile au decurs fără complicații, iar recuperarea a fost rapidă. După doar două luni, acuitatea vizuală a fost restabilită fiind de 100% fără corecție la ochiul drept și de 70% fără corecție la ochiul stâng, oferindu-i independența față de ochelari și încrederea în viață.

Implanturile de cristalin multifocale

În continuare sunt redate câteva aspecte importante despre implanturile de cristalin multifocale, care reprezintă o opțiune eficientă pentru pacienții care doresc să își îmbunătățească vederea pentru diferite distanțe fără a mai depinde de ochelari sau lentile de contact.

1. Mecanism de funcționare:

Implanturile de cristalin multifocale utilizează tehnologia lentilelor difractive sau refractive pentru a permite focalizarea luminii în mai multe puncte. Acest lucru permite pacientului să vadă clar atât la distanțe lungi, cât și la distanțe apropiate, reducând astfel necesitatea ochelarilor de citit sau de vedere.

2. Avantaje:

Principalul avantaj al implanturilor multifocale este capacitatea de a oferi o viziune multifocală, eliminând astfel dependența de ochelari pentru diferite activități. Pacienții care optează pentru aceste implanturi raportează, în general, un nivel ridicat de satisfacție după operație.

3. Procedura chirurgicală:

Implantarea unui cristalin multifocal implică îndepărtarea cristalinului natural afectat de cataractă printr-o procedură de facoemulsificare și aspirare, urmată de înlocuirea acestuia cu implantul multifocal. Procedura poate fi efectuată sub anestezie topică (cu picături) sau locală (injecție retrobulbară) și este, în general, rapidă și nedureroasă.

4. Adaptare:

După implantare, poate fi necesar un timp de adaptare pentru ca ochiul să se obișnuiască cu noul implant și pentru a se realiza o focalizare optimă. În timpul acestei perioade, pacienții ar putea să observe unele halouri sau dificultăți de vedere la lumină redusă, dar aceste efecte secundare tind să se diminueze în timp.

5. Candidați potențiali:

Pacienții care suferă de cataractă și prezintă și alte modificări oculare, cum ar fi prezbiopia (pierderea vederii de aproape), pot fi candidați buni pentru implanturile de cristalin multifocale. Este important ca acești pacienți să fie evaluați de către un oftalmolog pentru a determina dacă această opțiune este potrivită pentru ei.

6. Riscuri și complicații:

Ca orice intervenție chirurgicală, implantarea unui cristalin multifocal poate fi asociată cu anumite riscuri și complicații, cum ar fi infecțiile sau inflamațiile. Este esențial ca pacienții să fie informați în prealabil cu privire la aceste aspecte și să urmeze recomandările medicului în timpul perioadei de recuperare.

Concluzie

Implanturile de cristalin multifocale reprezintă o opțiune atractivă pentru pacienții care doresc să își îmbunătățească vederea și să reducă dependența de ochelari. Este important să se ia în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele pe termen scurt în luarea acestei decizii. Medicii Centrului Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu vă stau la dispoziție pentru alegerea celei mai bune opțiuni de tratament, în funcție de particularitățile ochilor dumneavoastră.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Leila Al Barri, Medic specialist oftalmolog

Dr. Leila Al Barri, Medic Specialist Oftalmolog

Dr. Leila Al Barri este Medic Specialist Oftalmolog, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu si asistent universitar la UMF „Victor Babes” Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu