Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Strabismul și Aspectele Sale Clinice

Introducere

Strabismul, cunoscut și sub numele de ochi încrucișați sau leneși, este o tulburare de vedere caracterizată prin nealinierea ochilor. Condiția poate fi intermitentă sau constantă și poate duce la probleme precum ambliopia (ochiul leneș) și pierderea percepției de adâncime, în special dacă apare în copilărie. Strabismul poate rezulta din diverse factori, inclusiv disfuncția musculară, hipermetropia, probleme cerebrale, traume sau infecții. Este diagnosticat prin observarea nealinerii ochilor și teste specifice, precum testul Hirschberg și testul de acoperire (cover-test).

Tipuri și Cauze

Există diferite tipuri de strabism, clasificate în funcție de:

1. Constanța deviației, unde avem strabisme funcționale (concomitente) cu menținerea deviației strabice în toate direcțiile privirii și strabisme paralitice (incomitente) cu prezența deviației în anumite direcții, în funcție de mușchiul afectat.

2. Funcția fuziunii, când apare fie foria sau tropia.

3. Cauza anatomică, unde întâlnim strabisme orbitare sau strabisme musculare.

4. Tipul deviației, când clasificăm strabismele în strabisme orizontale (convergente/divergente), strabisme verticale (ciclodeviații) și strabisme combinate (torsionale).

5. Vârsta la debut, în strabisme congenitale (cu debutul sub 6 luni) și strabisme dobândite (cu debutul după vârsta de 6 luni).

6. Participarea celor doi globi oculari, unde întâlnim strabismele unilaterale (devierea constantă a aceluiași ochi) și strabismele alternante (când funcția de ochi fixator este preluată pe rând de fiecare glob ocular în parte).

Strabismul la Centrul Oftalmologic Prof. Munteanu

Simptome și Impact Psihosocial

Simptomele strabismului includ vederea dublă, oboseala oculară, durerile de cap și vederea instabilă. Din punct de vedere psihosocial, persoanele cu strabism se confruntă adesea cu stres emoțional, anxietate și probleme în interacțiunile sociale din cauza aspectului estetic modificat și dificultăților în menținerea contactului vizual. Strabismul, în special la copii, a fost asociat cu niveluri mai mari de stres din cauza percepției negative de către colegi, ducând la tulburări emoționale. Corectarea chirurgicală poate îmbunătăți semnificativ starea de bine psihologică.

Diagnostic și Diagnostic Diferențial

Diagnosticul implică teste precum testul de coperire (cover test), testul Hirschberg și scanarea birefringenței retiniene. Strabismul poate fi manifest (prezent în timpul privirii unui obiect în mod binocular) sau latent (prezent după întreruperea vederii binoculare). Poate fi congenital, dobândit sau secundar altor patologii. Diagnosticul diferențial include pseudostrabismul (aparența falsă a strabismului) și retinoblastomul (o formă de cancer care cauzează reflexii de lumină anormale din ochi).

Management:

Tratamentul vizează obținerea unei vederi clare, confortabile și normale binoculare și variază în funcție de cauza subiacentă. Ochelarii sunt utilizați pentru erorile de refracție, iar ochiul leneș este tratat cu ajutorul pansamentului ocular. Lentilele prismatice pot oferi un confort temporar. Chirurgia implică ajustarea poziției mușchilor extraoculari ai ochilor, iar procedurile minim invazive sunt în curs de explorare. Terapia cu toxină botulinică este utilizată în anumite cazuri, inducând paralizia temporară și parțială în mușchii specifici. Prognosticul depinde de factori precum detectarea timpurie și intervenția adecvată.

Concluzie

Strabismul, o condiție complexă, necesită evaluare atentă și strategii de management personalizate. Detectarea timpurie, diagnosticul cuprinzător și abordările multidisciplinare implicate, care implică oftalmologi, optometriști și psihologi, sunt cruciale pentru optimizarea rezultatelor și îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu strabism. Tehnicile chirurgicale avansate și cercetările continue continuă să refineze opțiunile de tratament, oferind speranță pentru rezultate îmbunătățite și pentru starea de bine psihosocială a persoanelor afectate.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

dr yasar servet centrul munteanu

Dr. Yasar Servet

Medic primar oftalmolog, cu specializari efectuate in tari precum Turcia, Cipru, Cehia si Statele Unite ale Americii si peste 11 de ani de experienta in oftalmologie.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu