Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Biometria oculara

Biometria oculară este o investigație esențială pentru evaluarea sănătății ochilor și pentru obținerea unor măsurători anatomice precise. Această metodă avansată implică analiza detaliată a structurii oculare și a caracteristicilor individuale, oferind informații valoroase despre sănătatea oculară și potențialele afecțiuni. Beneficiile biometriei oculare includ detectarea precoce a bolilor oculare, precum glaucomul și cataracta, ajustarea optimă a implanturilor intraoculare și personalizarea tratamentelor. Această tehnică de investigare revoluționară asigură o abordare individualizată și precisă a sănătății oculare.

1. Introducere

Operatia de cataracta implica extragerea cataractei si introducerea unui implant de cristalin artificial, care are diferite valori dioptrice. Alegerea puterii implantului de cristalin se face in functie de caracteristicile oculare individuale si de obiectivele refractive dorite postoperator. De exemplu, pacientul doreste sa mai poarte ochelari postoperator, doreste doar ochelari pentru distanta sau scris/citit sau nu mai doreste deloc sa poarte ochelari postoperator.

Biometria este metoda de aplicare a matematicii in biologie. Termenul a fost folosit inițial de Whewell în anii 1800 pentru a calcula speranța de viață.

Chirurgia cataractei este în prezent cea mai frecventă tehnică chirurgicală efectuată la nivel mondial. De la introducerea facoemulsificării de către Kelman în 1967, tehnica chirurgicală și designul si calitatea implantelor de cristalin au suferit îmbunătățiri considerabile. Inciziile mici, fără sutură și utilizarea implantelor de cristalin intraoculare foldabile au redus incidența complicațiilor și a astigmatismului indus chirurgical. În plus, utilizarea lentilelor intraoculare premium (asferice, torice, multifocale sau o combinație) permite pacientului să devină complet independent de ochelari. Îmbunătățirea tratamentului chirurgical are ca rezultat creșterea satisfactiei pacienților. Problema cheie este obținerea rezultatului refractiv dorit. Esențiale în acest scop sunt măsurătorile precise ale ochiului și selectarea formulei optime de calcul a valorii implantului de cristalin.

2. Ce este biometria?

Aceasta investigatie ocular (biometria) implică măsurători anatomice ale ochiului, lungimea axială, keratometria și adâncimea camerei anterioare. Aceste măsurători biometrice sunt esentiale pentru selectarea puterii corecte a implantului de cristalin, pentru a obține rezultatul refractiv dorit după operația de cataractă. Biometria oculară este la fel de importanta ca si operația de cataractă. O interventie chirurgicala bine realizata, daca nu este asociata cu o masuratoare biometrica corecta, poate produce insatisfactia pacientului.

Biometria oculara este o investigatie esentiala pentru evaluarea sanatatii ochilor si pentru obtinerea unor masuratori anatomice precise

3. Cate tipuri de biometrie exista?

Actualmente sunt disponibile două tipuri de biometrie: ultrasunete (contact direct sau imersie) și biometrie optică. Datorită anumitor dezavantaje ale biometriei cu ultrasunete, biometria optică a devenit procedura de elecție în biometria oculară.

Biometria cu ultrasunete este o procedură invazivă care necesită contact direct cu ochiul pacientului (corneea) și utilizarea de anestezice, ambele putând fi incomode pentru pacient. Mai mult, această metodă de măsurare poate implica erori datorate compresiei excesive. a sondei cu ultrasunete pe cornee. Imersia evită compresia corneei, dar are mai puțin control asupra alinierii, prin urmare poate da naștere la rezultate gresite. Biometria cu ultrasunete necesită, de asemenea, ajustarea vitezei ultrasunetelor atunci când sunt prezente diferite medii și/sau condiții optice, de ex. ochi pseudofachici(care deja au implant de cristalin) și ulei de silicon.

Tehnicile care stau la baza biometriei optice sunt interferometria cu coerență parțială si swept-source OCT(tomografia in coerenta optica). In interferometria cu coerență parțială un semnal este produs ca urmare a interferenței dintre lumina reflectată de filmul lacrimal și cea reflectată de epiteliul pigmentar retinian.

Un motiv pentru acuratețea marita a biometriei optice este dependența redusă a măsurătorilor biometrice de experiența examinatorului. In realizarea acestei investigatii este necesară doar alinierea dispozitivului la ochiul pacientului, în timp ce restul procesului este automatizat.

Singura limitare a biometrelor optice a fost capacitatea redusa de a măsura lungimea axiala și adancimea camerei anterioare la ochii cu medii dens opacificate, cum este cataracta matura si hipermatura.

4. Formula de calcul si rezultate

Emetropia (lipsa ochelarului) este rezultatul ideal căutat, în cazul pacientilor care sunt operati de cataracta. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, se pot stabilii refractii tinta de diferite valori, miopie, hipermetropie.

Lungimea axială este definită ca distanța de la suprafața anterioară a corneei la epiteliul pigmentar retinian(un strat din peretele ocular). Poate fi obtinuta folosind metode optice sau cu ultrasunete. O combinație a acestor măsurători previne erorile în măsurătorile lungimii axiale. Este poate cel mai important parametru din cele mai multe formule moderne de calcul a implantului de cristalin. Poate influenta puterea implantului de cristalin de aproape 2,5 până la 3 ori, mai mult la ochii scurti decât la cei mai lungi. Poate fi măsurata folosind ultrasonografie (de contact sau imersie) sau metode optice. Ultrasonografia utilizează unde mecanice pentru a calcula timpul necesar pentru ca un puls să parcurgă de la cornee la retină. Sunetul se deplasează cu viteze diferite în funcție de mediu, mai mult în cristalin și cornee (1641 m/s) și mai puțin în stratul apos și vitros (1532 m/s).

Constanta A, deși numită constantă, este de fapt foarte variabilă în funcție de mai mulți factori: tipul, materialul si pozitia implantului de cristalin, tehnica inciziei, plasarea inciziei;

GAIN ul utilizat in biometria contact, este d.efinit ca factor de amplificare electronică a undelor sonore recepționate de traductor, se măsoară în decibeli (dB). Setarea normală este în jur de 70% -75%. Dar poate fi crescută acolo unde ecourile mari sunt inadecvate (cataractă tare, opacități oculare dense, miopie ridicată). Este scăzut atunci când artefacte sunt văzute în apropierea vârfurilor retiniene (ochi umpluți cu silicon și la pseudofaci).(8,9)

Formula pentru calcularea puterii implantului de cristalin a evoluat de-a lungul timpului. Acestea pot fi clasificate pe baza derivării lor (teoretică, analiză de regresie sau combinare) sau în funcție de evoluția lor pe generații. Prin derivare, formulele teoretice sunt determinate prin aplicarea opticii geometrice asupra ochilor schematici și redusi folosind diverse constante. Mai tarziu; au fost derivate analiza de regresie folosind rezultatele postoperatorii reale ale puterii implantului în funcție de variabilele puterii corneene și lungimea axială. Sanders, Retzlaff și Kraff au dezvoltat formula SRK care a fost utilizată pe scară largă. Deși acum a fost înlocuit cu formulele de generație mai nouă, este încă util pentru înțelegerea relației dintre variabilele și constanta A cu puterea implantului de cristalin .

Puterea corneei (K) este considerat al doilea cel mai important factor pentru determinarea puterii implantului de cristalin. Modificări ale valorilor K; modifică puterea implantului într-un raport de aproape 1:1. Poate fi măsurat fie prin keratometrie, fie prin topografie, biometrele optice realizeaza direct aceste masuratori.

Tehnologia actuala reuseste sa combine toate aceste valori obtinute prin biometrie si sa ne indice valoarea corecta a implantului de cristalin necesar fiecarui pacient care se opereaza de cataracta.

5. Aparatul de biometrie

La Centrul Oftalmologic Profesor Dr. Munteanu beneficienm de toate tipurile de biometrie, de la clasica biometrie cu ultrasunete la ultima generatie de biometre bazate pe tehnologia de ultima ora swept-source OCT (tomografia in coerenta optica). Astfel ca putem oferi servicii de specialitate, indifferent de statusul ocular sau duritatea cataractei.

Biometrul cu ghidare OCT ARGOS de la Alcon este o soluție inovatoare, concepută pentru a îmbunătăți experiența chirurgicală și pentru a ajuta la obținerea unor rezultate mai bune pentru pacient.

Biometrul ARGOS® este mai rapid decât alte biometre, fiind lider pe piață. Cu un timp de captare a datelor biometrice de mai puțin de 1 secundă și o viteză de scanare mai mare, cu 50% mai rapidă decât alte dispozitive, biometrul ARGOS® permite o eficiență și precizie sporite a măsurătorilor oculare.

Desi se considera ca biometria non contact-optica prezinta un minus in realizarea de masuratori in cazul cataractelor dure, studiile realizate cu biometrul ARGOS® arată rate de achiziție semnificativ mai mari în cataractele de gradul 4+(foarte dure) în comparație cu alte biometre ale altor producatori, reducând în același timp în mod semnificativ nevoia de biometrie cu ultrasunete, proceduri consumatoare de timp si mai inconfortabile pentru pacient.

Biometrul ARGOS utilizează keratometria cu ghidare OCT, masuratori unghi-la-unghi, cornee-la-retină, în timp real, permițând utilizatorului să monitorizeze si sa ghideze privirea pacientului, astfel incat alinierea și fixarea pacientului sa fie corecta, ajutând la obținerea de măsurători precise de fiecare data.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog

Sef de Lucrari Dr. Alexandra Preda, PhD

Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog, Sef de Lucrari Disciplina de Oftalmologie – Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, Doctor in stiinte medicale, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Munteanu Mihnea, obtinand acreditari europene in urma cursurilor de specializare in domeniu, in Austria, Bulgaria, Slovenia, Turcia.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu