Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Macula Lens - o nouă opțiune pentru pacienții cu degenerescenta maculară uscată

Macula Lens, cunoscută și sub denumirea de implant de lentilă Scharioth Macula Lens, reprezintă o inovație medicală revoluționară pentru îmbunătățirea clarității vizuale. Macula Lens este o lentilă special concepută și implantată în ochi pentru tratarea problemelor de vedere legate de macula, partea centrală a retinei responsabilă de acuitatea vizuală. Aflati cum această tehnologie avansată poate oferi o viziune mai clară și o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

1. Ce este Scharioth Macula Lens?

Scharioth Macula Lens (SML) este o lentilă implant care are rolul de a amplifica imaginea și de a îmbunătăți vederea pentru pacienții care suferă de degenerare maculară și au deja o intervenție chirurgicală pentru cataractă. Această lentilă îmbunătățește semnificativ vederea la aproape, permițând citirea textelor mici la o distanță de aproximativ 15 cm. Inventatorul acestei lentile este Profesorul GB Scharioth, un chirurg oftalmolog din Germania, iar lentilele SML sunt fabricate de Medicontur, o companie care produce o gamă de lentile intraoculare și alte accesorii chirurgicale oftalmologice.

2. Cum difera SML de alte implanturi de lentile "telescopice" promovate pentru degenerescenta maculara legata de varsta?

Acum 20 de ani s-au efectuat primele teste cu implanturi de lentile telescopice pentru pacienții cu afecțiuni ale maculei, dar acestea nu au avut un succes răsunător din cauza costurilor ridicate determinate de designul lor optic complex, pierderii vederii periferice și, în cazul modelelor mai vechi, a dimensiunii mari a inciziei inciziei și a dificultății de inversare a procedurii.

Chiar și implanturile moderne de lentile telescopice, care au ca scop îmbunătățirea vederii la distanță, produc o limitare a vederii periferice, un efect secundar necesar conform legilor opticii. Din această cauză, mulți pacienți și-au exprimat regretul și nemulțumirea față de aceste implanturi telescopice.

În contrast, SML este conceput să îmbunătățească vizualizarea la distanțe mici și nu afectează vederea periferică, care este crucială pentru pacienții cu degenerescență maculară. Totuși, pentru a beneficia de funcția de mărire a textului, materialul citit trebuie să fie amplasat la o distanță ușor mai mica decât distanța normală de citire (de exemplu, 15 cm față de 30-40 cm). Cu toate acestea, mulți pacienți în vârstă cu degenerescență maculară vor găsi această soluție mult mai ușoară decât să țină o lupă de mărit la o distanță similară în mod stabil.

Macula Lens este o lentila special conceputa si implantata in ochi pentru tratarea problemelor de vedere legate de macula

3. Este posibil un implant Macula Lens pentru ambii ochi? Si ce se intampla daca nu sunt multumit de rezultat?

SML nu este potrivit pentru implantarea în ambii ochi, ci doar în ochiul mai bun. În cazul în care pacienții nu sunt mulțumiti de calitatea vederii după implantarea SML, implantul poate fi îndepărtat relativ ușor, deoarece este situat în fața capsulei cristaliniene, nu în in sacul cristalinian. În acest fel, prin efectuarea unei a doua operații de îndepărtare a implantului SML, se poate inversa efectul primei intervenții.

4. Cum stiu daca sunt un candidat potrivit pentru Macula Lens?

Există o listă destul de lungă de criterii de potrivire pentru implantul SML, precum și o listă de condiții medicale care ar putea exclude unele persoane de la această procedură. SML este o opțiune adecvată doar pentru unii pacienți cu probleme maculare, așadar ar trebui luat în considerare doar după o evaluare completă a bolii maculare, funcției vizuale și altor parametri oculari.

5. Care sunt beneficiile Macula Lens?

Cateva dintre beneficiile acestui tip de implant sunt:

  • Intervenție chirurgicală ușoară și sigură,
  • Incizie mică (2,2-2,4 mm),
  • Fără reducere a câmpului vizual,
  • Vedere la distanță neafectată,
  • Adaptare rapidă,
  • Reversibil,
  • Accesibil din punct de vedere financiar.

6. Cum functioneaza Macula Lens?

Dispozitivul SML utilizează magnificarea (de aproximativ 2,2 ori) pentru a facilita citirea pentru pacienții cu degenerescență maculară forma uscată. Cu toate acestea, chiar dacă textul este mărit, dimensiunea zonelor afectate ale maculei rămâne neschimbată și este reprezentată prin puncte negre (scotome) care acoperă textul

7. Din ce este realizat acest tip de implant?

Dispozitivul SML este compus dintr-un amestec de acrilic hidrofil și hidrofob, cu 25% conținut de apă. Acesta este dotat cu un filtru de absorbție UV și poate fi achiziționat și cu un filtru suplimentar pentru lumina albastră.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

medic primar oftalmolog

Sef de Lucrari Dr. Alexandra Preda, PhD

Dr. Alexandra Preda este Medic primar oftalmolog in cadrul Centrului Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu din anul 2017, cu experienta in examinari si investigatii clinice ale afectiunilor oculare, specializata in operatii de cataracta, interventii laser pentru glaucom, retinoaptie diabetica, ochi uscat, injectii intraoculare pentru patologia retiniana. Totodata, este Sef de lucrari in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara, specializarea Oftalmologie si Doctor in Stiinte Medicale. Dr. Preda este medicul de elita cu acreditari europene, in urma cursurilor de specializare in domeniu, in Austria, Bulgaria, Slovenia sau Turcia, pe care ne mandrim sa il avem in echipa noastra de experti dedicati complet oftalmologiei.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu