Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Pregătirea medicului pentru operațiile oftalmologice

Introducere

Pregătirea medicului pentru operațiile oftalmologice este esențială pentru asigurarea unui mediu steril și reducerea riscului de infecții asociate intervențiilor chirurgicale. Spălarea corectă a mâinilor este unul dintre cei mai importanți pași în acest proces, fiind esențială pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale.

Urmarea cu strictețe a pașilor descriși mai jos garantează succesul operațiilor oftalmologice, deoarece aceștia sunt standardizați.

1. Pregătirea echipamentului

Înainte de a începe procedura de spălare a mâinilor, medicul trebuie să se asigure că este echipat corespunzător. Acest lucru implică îmbrăcarea completă în echipamentul chirurgical, inclusiv halat, mănuși, mască și bonetă. Este important ca părul să fie complet acoperit de boneta de protecție, iar orice bijuterii sau accesorii care ar putea interfera cu spălarea adecvată să fie îndepărtate. De asemenea, o spălare corespunzătoare a mâinilor implică dezgolirea antebrațelor.

2. Tehnica de spălare chirurgicală

Spălarea chirurgicală a mâinilor implică proceduri specifice pentru a asigura eliminarea eficientă a microorganismelor și prevenirea contaminării mediului steril. În acest sens, în plus față de procedura standard de spălare igienică, se aplică o frecare cu o perie sterilă și săpun lichid antiseptic. Acest lucru este esențial pentru eliminarea microbilor și pregătirea adecvată a mâinilor pentru intervențiile chirurgicale.

3. Etapele spălării corecte a mâinilor

Pașii pentru spălarea corectă a mâinilor sunt bine definite și trebuie urmați cu atenție pentru a asigura eficacitatea procedurii. Aceste etape includ:

  • umezirea mâinilor, pumnilor și antebrațelor cu apă, care vor fi ținute vertical, cu degetele orientate în sus, astfel ca apa să curgă spre coate;
  • aplicarea săpunului în aceeași ordine și poziție;
  • frecarea meticuloasă a diferitelor părți ale mâinilor și antebrațelor: palmele se freacă între ele: palma dreaptă peste mâna stângă, palma stângă peste mâna dreaptă, palmele între ele cu degetele flectate și încrucișate. După care degetul mare drept prin rotație cu mâna stângă, degetul mare stâng prin rotație cu mâna dreaptă, palma stângă prin rotație cu mâna dreaptă cu degetele flectate, palma dreaptă prin rotație cu mâna stângă cu degetele flectate. Se săpunesc cu atenție prin frecare extremitățile degetelor, spațiile periunghiale, spațiile interdigitale, articulația pumnului, antebratul și cotul pentru fiecare parte, ținând degetele orientate în sus.
  • clătirea adecvată: clătirea cu apă dinspre zonele spălate spre cele nespălate, degetele fiind orientate în sus astfel încât apa să se scurgă spre coate;
  • frecarea cu o perie sterilă și săpun lichid antiseptic a unghiilor, urmată apoi de clătire;
  • dezinfectarea cu soluție antiseptică;
  • uscarea prin ștergere cu prosop de unică folosință steril sau nestertil (din hârtie) sau prin expunerea la aer cu ținerea mâinilor în sus. Abia apoi se pot pune mănușile necesare procedurilor sterile.
  • aruncarea prosopului în recipienți speciali.

Durata acestor etape este crucială, în medie de 15-30 minute și trebuie respectată pentru a asigura o spălare completă și eficientă a mâinilor.

4. Importanța respectării protocolului

Este esențial ca medicii și personalul medical să respecte cu strictețe protocolul pentru spălarea mâinilor înainte de operațiile oftalmologice. Această măsură este vitală pentru prevenirea infecțiilor asociate procedurilor chirurgicale și asigurarea unui mediu cât mai steril posibil.

Protocolul poate avea mici variații în funcție de politica specifică a instituției medicale sau a țării, însă principiile fundamentale rămân constante și trebuie urmate cu strictețe.

Concluzie

Pregătirea medicului pentru operațiile oftalmologice prin spălarea adecvată a mâinilor reprezintă un aspect fundamental al practicii chirurgicale. Respectarea cu strictețe a procedurilor standardizate de spălare și igienă este crucială pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale și asigurarea unui mediu steril în sala de operație.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog

Sef de Lucrari Dr. Alexandra Preda, PhD

Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog, Sef de Lucrari Disciplina de Oftalmologie – Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, Doctor in stiinte medicale, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Munteanu Mihnea, obtinand acreditari europene in urma cursurilor de specializare in domeniu, in Austria, Bulgaria, Slovenia, Turcia.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu