Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Machiajul din jurul ochilor

Cu toții ne dorim să fim sănătoși și frumoși. Indubitabil, machiajul joacă un rol foarte important pentru aspectul nostru fizic, putând acoperii imperfecțiuni și scoate în relief anumite trăsături, însă de multe ori folosirea lui necorespunzătoare poate produce infecții oculare. Este important să luăm măsurile de precauție necesare pentru a ne proteja ochii de substanțele și bacteriile dăunătoare.

1. Utilizați numai produse cosmetice concepute pentru a fi utilizate în jurul ochilor

Alte tipuri de machiaj pot conține substanțe care pot fi dăunătoare pentru ochi, producând alergii sau chiar infecții oculare. Pleoapele se pot edemația, iar ochiul poate devenii roșu, sensibil la lumină, pot apărea secreții și exces de lacrimi. Toate acestea făcând imposibilă aplicarea machiajului și necesită tratament de specialitate. Această “senzibilizare” a ochilor poate persista o perioadă lungă de timp, limitând opțiunile de machiaj.

2. Nu folosiți niciodată produsele pentru machiaj ale altor persoane, prieteni, familie și nu oferiți produsele d-voastră nimănui.

Bacteriile pot fi transferate cu ușurință prin distribuirea machiajului, nu este nicio diferență între a împărtășii cu un membru al familiei sau cu un străin. Pielea noastră conține anumite bacterii normale care au rolul de a ne proteja de anumite infecții. Flora normală constituie o barieră în calea invaziei bacteriilor patogene , orice dezechilibru al său , din orice motiv , duce la apariția infectiei.

3. Aruncați machiajul pentru ochi după data de expirare sau dacă le-ati folosit înainte de debutul unei infecții oculare.

Multe femei păstrează machiajul mai mult decât ar trebui, rimelul fiind unul dintre principalii vinovați ai problemelor oculare cauzate de machiaj. Bacteriile care provoacă infecții se dezvoltă ușor în machiajele cremoase sau lichide. Un alt aspect important este folosirea machiajului după o infecție oculară. Chiar dacă pe perioada infecției nu ați folosit produsele de machiaj, utilizarea lor anterioară apariției infecției cu certitudine le-a contaminat. Pe scurt, se aruncă toate produsele și se achiziționează alte noi.

4. Testați produsele înainte de a le folosi.

 Nu vă recomand testarea produselor pe pielea d-voastra în magazine, pentru că din păcate regulile de igiena și de testare a produselor nu sunt respectate. Nu știm cine a testat produsele înainte și cum le-a aplicat. Testarea corecta a produselor se face cu ustensile de unica folosință, care se aplică pe pielea d-voastră. Aceste ustensile de unică folosință ar trebui sa fie singurele care ating flaconul, recipientul cu produsul de testat și apoi aplicate pe pielea d-voastra. Din nefericire, în magazine, toată lumea își introduce degetele în produsele de testat, chiar de mai multe ori, astfel ca există un transfer eficient al bacteriilor de pe măinile tuturor în produsele de testat.

O modalitate bună de a testa produsele este prin a cere mostre sigilate și vă recomand să introduceți pe rând cate un produs de machiaj, îngrijire. Nu adăugați un alt produs nou până nu știți cum reacționați la primul.

5. Fiți atente la aplicarea și întreținerea genelor false

Aplicarea genelor false, în special genele tip bandă, pot prezenta multe potențiale amenințări pentru ochi, dacă nu sunt utilizate corespunzător. În primul rând, utilizarea lipiciului pentru gene poate provoca infecții bacteriene sau alergii în cazul în care lipiciul ar intra în ochi, sau este vechi. Aplicarea agresivă a genelor poate provoca abraziuni și / sau iritații oculare, iar genele lungi pot direcționa vântul în ochi ducând la uscarea ochiului. De asemenea, genele lungi pot produce umbre și pot afecta acuitatea vizuală și crea disconfort ocular.

6. Demachiați-vă înainte de culcare pentru a preveni acumularea de bacterii și sebum.

Aplicați întotdeauna machiajul în afara liniei de implantare a genelor, pentru a evita blocarea glandelor sebacee din pleoapa superioară sau inferioară. Aceste glande secretă sebum care protejează suprafața ochiului. Blocarea acestora duce la apariția infecțiilor oculare.

7. Evitați aplicarea machiajului ochilor în timp ce vă deplasați sau când vă este distrasă atenția.

Aplicarea machiajului în zona ochiilor necesită multă atenție și îndemânare. Neatenția produce leziuni accidentale, cum este zgârierea corneei, care este dureroasă și poate provoca o deteriorare pe termen lung a ochiului. Nu vă aplicați machiajul în timp ce conduceți sau vorbiți la telefon.

Doamnelor, domnișoarelor chiar și domnilor, vă recomand să fiți frumoși, dar să acordați atenția cuvenită produselor de machiaj/îngrijire și modalității în care le aplicați. 

Dr. Alexandra Preda

Medic specialist oftalmolog

Șef de Lucrări – Universitatea de Medicina și Farmacie „Victor Babeș”, Timișoara

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu