Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Lavajul de căi lacrimale - Recomandări și procedură

Articolul nostru detaliază procedura de lavaj de căi lacrimale, o soluție eficientă pentru glandele lacrimale infunate și desfundarea canalului lacrimal. Lavajul de căi lacrimale este un procedeu non-invaziv care ajută la tratarea obstrucțiilor, restabilind drenajul normal al lacrimilor și diminuând simptomele asociate. Aflați cum această tehnică delicată poate restabili confortul și reducerea inflamației prin curățarea și igienizarea delicată a căilor lacrimale.

Introducere

Aveți ochii iritați, înlăcrimați și privirea încețoșată atunci când ieșiți afară, în aer rece dar nu numai? Este posibil să aveți nevoie de un lavaj de căi lacrimale.

 

Epifora sau ochii înlăcrimați rezultă din obstrucția la orice nivel a aparatului de drenaj lacrimal. După ce lacrimile se acumulează pe suprafața ochiului în lacul lacrimal, ele sunt drenate activ prin sistemul de drenaj lacrimal, o rețea tubulară care începe în colțul intern al pleoapelor prin punctele lacrimale și se termină în meatul nazal inferior (în nas). Punctele lacrimale sunt poarta de acces la sistemul de drenaj lacrimal, se deschid în canaliculele tubulare care se continuă cu sacul lacrimal ce se extinde în jos și devine ductul nazolacrimal, drenând lacrimile în cele din urmă în meatul inferior nazal. O obstrucție parțială sau totală poate apărea oriunde pe acest traiect de drenaj.

Lavajul de cai lacrimale este un procedeu non-invaziv care ajuta la tratarea obstructiilor, oftalmologie

1. Manifestări obstrucție nazolacrimală

Pacienții adulți cu obstrucție dobândită a sistemului de drenaj lacrimal prezintă lăcrimare, un simptom comun care se poate dovedi frustrant atât pentru pacienți, cât și pentru medic. Alte simptome asociate pot fi nespecifice, unilaterale sau bilaterale, constante sau intermitente.

Obstrucția nazolacrimală se poate manifesta prin:

 • Vedere încețoșată
 • Ochi înlăcrimați cu lacrimi ce se scurg adesea pe obraz
 • Cruste pe pielea pleoapelor
 • Conjunctivite bacteriene recurente
 • Secreții conjunctivale mucoase
 • Mâncărime la nivelul pleoapelor

2. Cauze obstrucție nazolacrimală

Cauzele obstrucției canalului nazolacrimal la adult se datorează cel mai frecvent inflamației și fibrozei obstructive, dar poate fi secundară unor procese mai periculoase ce trebuie investigate și documentate în timpul consultului oftalmologic. Acestea pot fi:

 • Traumatisme
 • Intervenții chirurgicale anterioare
 • Infecții
 • Afecțiuni inflamatorii sistemice
 • Neoplasme

Obstrucția congenitală de canal nazolacrimal este o afecțiune comună în rândul nou-născuților și copiilor foarte mici, 20 % dintre cei mai mici de 1 an fiind afectați la nivel global. De cele mai multe ori, tratamentul pentru cei mici este conservator, cu observație, masaj de-a lungul traiectului de drenaj si antibiotice topice, însă există situații în care și aceștia au nevoie de lavajul căilor lacrimale.

Odată ce medicul oftalmolog suspectează o obstrucție pe traiectul căilor lacrimale vă poate instila o picătură de fluoresceină în sacul conjunctival, ca substanță de contrast. După 5 minute, aspectul suprafeței oculare și gradul de colorare al filmului lacrimal îi va indica cât de eficient sunt drenate lacrimile dumneavoastră. Dacă substanța de contrast este încă prezentă în cantitate mare în filmul lacrimal, aveți nevoie de un lavaj de căi lacrimale.

3. Care este procedura?

După administrarea unei picături anestezice în sacul conjunctival, medicul oftalmolog va introduce prin punctul lacrimal superior sau inferior o sondă lacrimală Bowman cu care verifică superior traiectul canalelor lacrimale și lizează posibilele fibroze se stau în calea drenajului lacrimal eficient. În cazul în care punctele lacrimale sunt obstruate sau prea mici, poate fi necesară dilatarea acestora în prealabil. În final, lavajul de căi se realizează introducând o canulă de 27 G cu vârful bont, cuplată la o seringă cu ser fiziologic și alte substanțe terapeutice prin punctele lacrimale. Se injectează lent lichidul, iar dacă nu există obstrucții, pacientul va simți substanțele scurgându-se în nas, apoi în faringe iar apoi le va inghiți. Pe lângă ser fiziologic, lavajul se poate realiza cu antibiotice sau antiinflamatoare steroidiene. În cazul în care procedura este ineficientă și lichidul refulează sau nu poate fi deloc injectat, poate fi necesară o intervenție chirurgicală  de dacriocistorinostomie (DCRS) în colaborare cu medicul O.R.L.-ist și montarea unei sonde de căi lacrimale.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Leila Al Barri, Medic specialist oftalmolog

Dr. Leila Al Barri

Medic Specialist Oftalmolog, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, asistent universitar la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu