Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Implantele premium in operatia de cataracta

Descoperă avantajele revoluționare ale implantelor oculare premium în tratamentul operației de cataractă. Articolul nostru prezintă o analiză a diferitelor tipuri de implanturi premium disponibile în prezent. De la tehnologii inovatoare la materiale de calitate superioară, aceste implanturi premium oferă o soluție eficientă și sigură pentru pacienții care suferă de cataractă. Află cum implantele oculare premium pot reda claritatea vizuală și îmbunătăți calitatea vieții.

Selectarea tipului de implant potrivit pentru nevoile și așteptările fiecărui pacient în parte este una din cele mai importante decizii cu privire la operația de cataractă. Considerăm că selectarea implantului pentru un pacient este o artă combinată cu știință, deoarece trebuie să ținem cont atât de caracteristicile obiective cât și de cele subiective ale pacientului. Există mai multe tipuri de implante, pe lângă cele monofocale simple, adevărate opțiuni pentru pacienții noștri:

1. Implantele intraoculare torice

Implantele intraoculare torice sunt dispozitive medicale utilizate pentru a corecta astigmatismul la pacienții care suferă de cataractă sau care au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îmbunătăți vederea. Implantele intraoculare torice sunt diferite de implantele standard pentru cataractă, deoarece acestea au o formă specială care ajută la corectarea astigmatismului. Implantul intraocular toric trebuie să fie potrivit cu precizie pentru a fi eficient, iar acest lucru necesită o evaluare detaliată a ochiului pacientului înainte de intervenția chirurgicală.

În general, în timp ce 52% din pacienții operați de cataractă ar avea nevoie de un implant toric, doar 7% din pacienti beneficiază de un astfel de implant. În clinica noastră însă, procentul implantelor torice dintre toți pacienții operați de cataractă în 2021 a fost de 37%, iar în 2022 de 43%. Nu trebuie subestimată nevoia de a corecta un astigmatism mic pentru o acuitate vizuală cât mai mare și eficientă postoperator. Totuși o atenție sporită trebuie acordată cazurilor cu astigmatism neregulat ( dupa transplant de cornee, dupa un traumatism, cu keratoconus asociat).

avantajele implantelor oculare premium in tratamentul operatiei de cataracta, oftalmologie

2. Implantele multifocale

Implantele multifocale conțin mai multe zone optice cu puteri diferite, care permit ochiului să se concentreze asupra obiectelor aflate la distanțe variate.În zilele noastre, implantele multifocale încep să înlocuiască implantele monofocale deoarece permit asocierea vederii optime la toate distanțele, fapt ce face ca vederea postoperator să fie cât mai aproape de cea naturală. Aproximativ 98% dintre pacienții cu acest tip de implant , sunt independenți de ochelari după efectuarea acestui tip de intervenție chirurgicală.

Nu orice pacient este potrivit pentru implantele multifocale, o selecționare atentă preoperator este deosebit de importantă pentru rezultate cât mai satisfăcătoare ulterior. Pacienții eligibili pentru acest tip de implant sunt cei cu vârsta de peste 40 de ani, care au nevoie de dioptrii diferite pentru vederea la distanță și cea de  aproape. Se impune, de asemenea, ca pacienții să nu prezinte alte afecțiuni ale ochilor care ar putea afecta calitatea vederii, în ciuda unei intervenții chirurgicale realizate cu succes. Un număr relativ redus dintre pacienții operați cu implante multifocale sesizează anumite halouri în jurul surselor de lumina, ceea ce poate face condusul noaptea destul de dificil. În evaluarea preoperatorie se va ține cont de toate aceste aspecte, inclusiv de locul de muncă sau specificul de activitate al pacientului, de felul lui de a fi, de așteptări și dorințe.

3. Implantele premium de tip EDOF

Implantele premium de tip EDOF asigură vedere optimă la distanțe mari și intermediare, și o vedere de aproximativ 70% la aproape , dar fără sesizarea halourilor și a fenomenului de glare descrise în cazurile implantelor multifocale.

4. Implantele de tip Visian ICL

Implantele de tip Visian ICL se pretează la pacienții tineri (20-35 ani) în cazul cărora chirurgia refractivă nu este o opțiune datorită afecțiunilor corneene asociate sau riscurilor crescute și a dioptriilor mari. Aceste implante se poziționează în fața cristalinului natural, la o foarte mică distanță de acesta. Ulterior, după vârsta de 45 de ani, când pacientul va deveni nemulțumit de vederea la aproape datorită presbiopiei, se va efectua intervenția clasică de cataractă cu un implant multifocal , intervenție în cadrul căreia va fi extras și implantul ICL.   

5. Implantul premium si sindromul ochiului uscat

Pacienții care optează pentru implant premium, dar sunt diagnosticați cu sindrom de ochi uscat, trebuie sa beneficieze de un tratament preoperator și postoperator deosebit. În primul rând, un tratament intens de hidratare a suprafeței oculare cu lacrimi artificiale și gel de seară este necesar timp de cel puțin 2 săptămâni înainte de a realiza măsurătorile specifice pentru alegerea implantului. Ulterior, după efectuarea intervenției, stabilitatea filmului lacrimal poate avea de suferit, motiv pentru care se recomandă deseori utilizarea unor terapii specifice de regenerare și stabilizare a filmului lacrimal.

6. Implantul premium si glaucomul

Pacienții diagnosticați în antecedente cu glaucom, dar care doresc un implant de tip premium trebuie să înțeleagă care tip de implant se potrivește în cazul lor și care nu, pentru rezultate optime. De exemplu, pacienții cu glaucom în stadii incipiente, bine controlat medicamentos și fără semne de progresie, pot beneficia de oricare din implantele premium. În cazul pacienților cu glaucom moderat sau sever, se contraindică utilizarea implantelor multifocale datorită scăderii suplimentare a sensibilității la contrast, aspect deja afectat de instalarea glaucomului. Pe acest considerent, pacienții cu glaucom moderat pot beneficia de implantul de tip EDOF, care a înregistrat o sensibilitate la contrast mai bună.

Deși de multe ori alegerea unui tip de implant poate fi o adevărată provocare datorită multitudinilor de opțiuni, considerăm că a avea opțiuni din care să alegi e un aspect extraordinar, deoarece doar atunci când rămânem fără soluții pentru pacienții noștri avem de fapt o problemă.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Cristina Pac, Medic specialist oftalmologie

Dr. Cristina Pac

Medic specialist oftalmologie, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, doctorand la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu