Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Extracția corpilor străini conjunctivali și corneeni

Prezența corpilor străini pe suprafața globului ocular reprezintă cea mai des întâlnită urgență oftalmologică.

Corpii străini conjunctivali, localizați cel mai frecvent pe fața internă a pleoapei superioare, induc senzația de jenă, mâncărime și în anumite cazuri durere, lăcrimare și fotofobie. Un corp străin conjunctival localizat sub pleoapa superioară produce prin reflexul normal de clipire, o rană pe suprafața corneei, numită eroziune corneană. 

De cele mai multe ori pacientul observă asociat simptomatologiei descrise mai sus, o roșeață a conjunctivei.

Prezenta corpilor straini pe suprafata globului ocular reprezinta cea mai des intalnita urgenta oftalmologica.

1. Cum putem identifica corpul străin conjunctival și de ce este important să-l îndepărtăm

Corpii străini conjunctivali aflați sub pleoapa superioară produc eroziuni corneene liniare ușor de diagnosticat prin instilarea fluoresceinei care va colora zona lezată.

Examenul biomicroscopic cu ȋntoarcerea pleoapei superioare va evidenția corpul străin conjunctival care va fi îndepărtat cu ajutorul unui tampon de vată.

În funcție de leziunile prezente  tratamentul local poate consta în antibiotic și epitelizant cornean.

Corpii străini conjunctivali neglijați se pot complica cu inflamații conjunctivale cronice.

Corpii străini corneeni se asociază cu senzaţia de nisip în ochi, fotofobie, lăcrimare excesivă  și în multe cazuri cu scăderea acuităţii vizuale. Disconfortul local este explicat de prezența unei inervații bogate la nivelul suprafeței corneene. De cele mai multe ori, pacientul poate observa în oglindă prezența unui punct suspect pe suprafața transparentă situată înaintea irisului.

2. Cum putem identifica corpul străin cornean și de ce este important să-l îndepărtăm

Examenul biomicroscopic este cel care ne ajută să diagnosticăm și să îndepărtăm cu ajutorul unui ac corpul străin cornean. Atunci când corpul străin cornean este localizat central, riscurile sunt mai mari din două motive:

  1. prezența acestuia în axul vizual va determina o scădere a calității vederii. De cele mai multe ori transparența zonei lezate va fi afectată.
  2. zona centrală a corneei  este mai subțire decât periferia, manevra de îndepărtare a corpului străin cornean central fiind mai periculoasă.

De cele mai multe ori, corpii străini corneeni sunt de origine metalică, lăsând în jurul lor un inel de rugină care trebuie îndepărtat cu atenție.

Complicațiile corpilor străini corneeni , mai ales pentru cei de natură metalică sau vegetală, sunt: reacție inflamatorie locală (corneo-conjunctivală sau profundă-iridociliara), suprainfectarea leziunii cu apariția ulcerului cornean și secundar pierderea transparenței corneene prin opacifierea sa și scăderea calității vederii. 

 

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Asist. Univ. Dr. Valeria Mocanu, Medic primar oftalmolog, Oftalmologie Timisoara

Dr. Mocanu Valeria

Medic primar oftalmolog Şef de lucrări - Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş Timişoara

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu