Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Glaucomul - copiii il pot dezvolta si cum stii daca ai glaucom?

Acest articol examinează posibilitatea dezvoltării glaucomului la copii și semnele specifice de identificare a acestei afecțiuni. Glaucomul, deși asociat în mod obișnuit cu vârsta înaintată, poate afecta și copiii, având implicații grave asupra vederii lor. Articolul evidențiază factorii de risc și simptomele specifice ale glaucomului pediatric, oferind informații esențiale pentru depistarea timpurie și tratamentul adecvat al acestei afecțiuni. Înțelegerea semnelor precoce și consultarea unui oftalmolog sunt cruciale pentru a preveni complicațiile pe termen lung asociate glaucomului la copii.

1. Cum stiu ca am glaucom?

Pentru a sti daca ai glaucom este necesara o examinare oftalmologica completa, care poate include masurarea presiunii intraoculare, evaluarea nervului optic si a campului vizual. In stadiile incipiente, glaucomul poate fi asimptomatic, iar simptomele pot aparea doar cand boala este deja avansata.

Este important de retinut că anumiți factori, cum ar fi vârsta, istoricul familial și anumite afecțiuni medicale, pot crește riscul de a dezvolta glaucom. In cazul in care exista simptome, acestea pot include pierderea treptata a vederii periferice, halouri in jurul luminilor si dureri oculare.

De aceea, este important sa faci examinari oftalmologice regulate pentru a depista si trata glaucomul la timp.

2. Copiii pot dezvolta glaucom?

Da, copiii pot dezvolta glaucom, chiar daca este o afectiune mai des intalnita la varsta adulta. Glaucomul pediatric poate fi congenital, juvenil sau infantil, in functie de varsta la care se diagnosticheaza. Bebelusul se poate naste cu aceasta afectiune, sau poate sa apara ulterior, ca urmare a altor probleme oculare sau a unor afectiuni medicale. Copiii cu glaucom pot prezenta simptome, cum ar fi sensibilitate la lumina, lacrimare excesiva, clipit excesiv si corneea opaca. Tratamentul depinde de cauza si gravitatea afectiunii si poate include picaturi oftalmice, interventii chirurgicale sau terapie cu laser. Este important ca acestia sa fie supusi examinarii oftalmologice regulate pentru depistarea precoce a glaucomului si a altor afectiuni oculare.

3. Daca eu am fost diagnosticata cu glaucom, exista riscul ca acesta sa se transmita si copiilor?

Desi glaucomul poate fi cauzat de mai multi factori, inclusiv varsta si anumite afectiuni medicale, exista o componenta genetica importanta in dezvoltarea acestei afectiuni. Daca un parinte are glaucom, exista un risc de aproximativ 10% ca un copil sa dezvolte glaucom in timpul vietii lor. Acest risc poate creste la pana la 50% daca ambii parinti au glaucom. Cu toate acestea, este important de retinut ca nu toti copiii care au un parinte cu glaucom vor dezvolta aceasta afectiune.

In cazul in care ati fost diagnosticata cu glaucom si aveti copii sau intentionati sa aveti copii, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra oftalmolog cu privire la riscuri si sa va planificati examene oftalmologice regulate pentru copii in functie de recomandarile acestuia.

4. Cum se trateaza glaucomul?

Pentru tratarea glaucomului exista o varietate de optiuni de tratament, care pot fi individualizate in functie de nevoile si starea pacientului. In cazul formelor usoare pana la moderate ale glaucomului, medicamentele sub forma de picaturi pentru ochi sunt adesea prescrise pentru a reduce presiunea intraoculara. In cazurile mai avansate sau in cazul in care medicamentele nu sunt eficiente, se poate recurge la terapii laser sau interventii chirurgicale.

Este important de tinut minte ca tratamentul pentru glaucom este pe termen lung si ca este necesar sa se efectueze controale regulate dupa procedurile chirurgicale sau laser. In plus, desi tratamentul poate ajuta la incetinirea pierderii de vedere, acesta nu poate inversa orice deteriorare deja existenta a vederii.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Leila Al Barri, Medic specialist oftalmolog

Dr. Leila Al Barri

Medic Specialist Oftalmolog, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, asistent universitar la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu