Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Cum mă pregătesc de acasă pentru operația de cataractă?

Introducere

În cadrul Centrului Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu, operația de cataractă este realizată cu cele mai moderne tehnici și aparate de vârf din întreaga lume. Această combinație între tehnologie de ultimă generație și experiența vastă a chirurgilor noștri face ca intervenția chirurgicală să fie extrem de ușoară pentru pacient.

Pregătirea pentru operația de cataractă

Un pas extrem de important în procesul de pregătire pentru operația de cataractă este stabilirea unui diagnostic precis, care necesită un consult oftalmologic în cadrul clinicii noastre. La consultație, pacientului i se efectuează un examen oftalmologic complet și se realizează toate măsurătorile necesare, inclusiv biometria, microscopia speculară, ecografia etc. În funcție de rezultatele acestor investigații, se stabilește tipul de cristalin artificial cel mai potrivit pentru pacient, după care se programează operația de cataractă.

Analizele de laborator

Pentru a asigura o intervenție chirurgicală în condiții de siguranță, toți pacienții noștri sunt rugați să prezinte o serie de analize de laborator și investigații.

  • Hemoleucograma
  • Coagulograma (Timp Quick (PT), APTT, INR)
  • Glicemie
  • Ag HBs (Antigenul de suprafaţă al virusului hepatitei B)
  • Anti-HCV (Anticorpi anti Virus Hepatitic C)
  • Anti-HIV 1+2 (Anticorpi anti HIV 1+2)
  • Consult cardiologic și Electrocardiograma (ambele semnate și parafate de către un medic cardiolog)

Operația pentru cataractă, fiind un act chirurgical căruia îi acordăm maximum de atenție, nu va putea fi efectuată dacă pacienții nu vor prezenta toate analizele și investigațiile de mai sus.

Operația nu poate fi efectuată fără aceste documente actualizate și care au o vechime de maxim 6 luni față de data programată a intervenției chirurgicale pentru cataractă.

Intervenția chirurgicală pentru cataractă

Înainte de operația de cataractă este important ca pacientul să își continue viața normală, să se alimenteze și să își desfășoare activitățile zilnice obișnuite. Tratamentul pentru alte afecțiuni trebuie luat în continuare, inclusiv în ziua operației, fără întreruperi, mai ales tratamentul antihipertensiv sau antidiabetic.

În ziua operației, pacientul va consuma o masă ușoară și va bea lichide ca într-o zi obișnuită. Se va îmbrăca confortabil și va evita consumul de alcool. De asemenea, se recomandă ca doamnele să evite strângerea părului în coc în ziua operației și să nu folosească machiaj pentru ochi.

Este obligatoriu ca pacientul să fie însoțit la operație și, mai ales, să fie însoțit la plecarea de la clinica oftalmologică. Deși operația este fără internare, pacientul nu va putea urca la volan, așa că, este recomandat să fie însoțit de o persoană care să îl poată conduce în siguranță acasă.

Concluzie

Pregătirea de acasă a pacientului pentru operația de cataractă este un proces crucial ce necesită atenție și respectarea unor pași bine stabiliți. Prin utilizarea celor mai moderne tehnologii și aparate, împreună cu experiența vastă a echipei noastre de chirurgi oftalmologi, ne străduim să oferim rezultate optime și să îmbunătățim calitatea vieții pacienților noștri.

Este esențial ca pacientul să fie bine pregătit atât din punct de vedere fizic, prin realizarea tuturor investigațiilor și analizelor necesare, cât și din punct de vedere psihic, fiind informat și conștient de toți pașii procedurii chirurgicale pentru cataractă.

La Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu ne dedicăm sănătății oculare a pacienților noștri. Suntem mândri să oferim servicii de înaltă calitate, îndrumare și sprijin pe tot parcursul procesului de intervenție și tratament oftalmologic.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Operatia de cataracta la Centrul oftalmologic Prof. Dr. Munteanu - Ella Gusu, asistent medical

Ella Gusu

Asistent medical coordonator de bloc operator

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu