Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Chirurgia refractivă laser este o procedură medicală non-invazivă utilizată pentru corectarea defectelor de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia și astigmatismul. Această intervenție eficientă și sigură utilizează un laser de precizie pentru a remodela corneea, îmbunătățind astfel claritatea vizuală și eliminând necesitatea purtării ochelarilor sau lentilelor de contact. Avantajele chirurgiei refractive laser sunt multiple, incluzând recuperarea rapidă, absența durerii și rezultatele durabile. Indiferent de tipul de defect de vedere, chirurgia refractivă laser poate oferi pacienților o vedere clară și fără restricții.

Suntem purtători de ochelari sau de lentile de contact şi ne dorim o schimbare. Ce variante avem? Soluţia este chirurgia refractivă laser.

Ce înseamnă chirurgia refractivă laser şi ce avantaje ne oferă?

Principiul chirurgiei refractive laser are la bază modificarea razei de curbură a suprafeţei anterioare a globului ocular, şi anume a corneei, cu ajutorul laserului.  Procedura laser este o variantă bună pentru orice tip de viciu de refracţie, fie că discutăm despre miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie.

Chirurgia refractivă va înlocui în totalitate portul ochelarilor, fapt care va asigura pacientului un câmp vizual maxim.

O parte dintre pacienţii care îşi doresc să beneficieze de avantajele chirurgiei refractive laser îmi pun următoarea întrebare: De ce dumneavostră purtaţi ochelari? De ce unii medici oftalmologi au ales să nu se opereze? Uneori nu ne dorim, iar alteori alegerea nu ne aparţine, dorinţa fiind spulberată de criteriile de selecţie pentru această procedură chirurgicală.

Chirurgia refractiva laser este o procedura medicala non-invaziva utilizata pentru corectarea defectelor de vedere, oftalmologie

Cine poate opta pentru chirurgia refractivă laser?

Dacă avem vârsta peste 20 de ani şi dioptrii stabile, chirurgia refractivă laser poate fi o opţiune.

Puterea dioptrică nu reprezintă singurul criteriu pentru acest tip de procedură chirurgicală. Din acest considerent se impune un examen oftalmologic complet, de la banala reţetă de ochelari şi până la evaluarea în detaliu a structurii globului ocular.

Cum ne pregătim pentru consultul oftalmologic în vederea chirurgiei refractive laser? În ce constă consultul oftalmologic?

Dacă suntem purtători de lentile de contact este important să întrerupem portul lor cu 2-4 săptămâni înainte de consult. Vom avea asupra noastră prescripţii vechi şi ne vom înarma cu puţină răbdare.

Este important să prezentăm medicului oftalmolog un istoric al viciului de refracţie (prescripţii vechi, ochelari). Analiza acestora împreună cu noile măsurători ne vor oferi detalii asupra stabilităţii refracţiei oculare.

Vom oferi medicului oftalmolog informaţii despre istoricul nostru medical, ocular cât şi sistemic. Boli sistemice precum diabetul zaharat, alergii, boli autoimune sau neoplazii constituie contraindicaţii absolute pentru chirurgia refractivă laser.

Consultul oftalmologic

            Consultul oftalmologic constă într-o succesiune de etape şi anume:

  1. Măsurarea acuităţii vizuale cu şi fără corecţie optică
  2. Măsurarea refracţiei oculare înainte şi după cicloplegie. Pentru a identifica valoarea exactă a viciului de refracţie este important să efectuăm cicloplegia. Rolul administrării picăturilor care ne vor mări pupila, creşte sensibilitatea la lumină şi creea disconfort la munca de aproape, este de a evidenţia gradul defectului vizual.
  3. Testarea corecţiei optice.
  4. Măsurarea tensiunii intraoculare (tonometria) în vederea excluderii bolii glaucomatoase.
  5. Evaluarea polului anterior (biomicroscopie, microscopie speculară, topografie/tomografie corneană computerizată, pahimetrie) şi posterior ocular (oftalmoscopie, tomografie în coerenţă optică, ecografie oculară) va exclude cazurile de keratoconus, distrofie corneană, cataractă sau boală retiniană.

O cornee subţire, un film lacrimal necalitativ sau un aspect modificat al hărţii corneene reprezintă contraindicaţii pentru chirurgia refractivă laser. Toate investigaţiile efectuate ne vor ghida în alegerea celei mai bune tehnici chirurgicale. 

Operaţiile refractive laser au o rată foarte mare de succes cu un risc extrem de scăzut de apariţie al complicaţiilor.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Asist. Univ. Dr. Valeria Mocanu

Medic primar oftalmolog

Bibliografie:

Ghid de bune practici în patologia și chirurgia refractivă corneană, boala oculară retiniană și patologia retiniană. Ş.L. Dr. Stanca Horia Tudor, Asist. Univ. Dr. Mocanu Valeria, Prof. Univ. Dr. Munteanu Mihnea, Conf. Univ. Dr. Borugӑ Ovidiu, Dr. Gvero Milena, Dr. Petrović Žarko

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu