Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Ce ai de făcut după operația de cataractă?

Introducere

În cadrul Centrului Oftalmologic Prof. Dr. Munteanuoperația de cataractă se efectuează după cele mai moderne tehnici și cu cele mai performante aparate existente în lume la ora actuală. Acest lucru, combinat și cu o foarte mare experiență a chirurgilor noștri, face ca intervenția chirurgicală să fie pentru pacient extrem de ușoară.

Sa presupunem ca ai fost operat. Ce ai de făcut acasă, după operația de cataractă?

1. Finalizarea intervenției chirurgicale pentru cataractă

Pacientul pleacă din sala de operație cu un pansament steril pe ochiul operat. Pansamentul nu îl va da jos până când vine la control, a doua zi dimineața.

2. Recuperarea confortabilă acasă

Pacientul pleacă acasă însoțit. Acasă, pacientul stă cât mai liniștit, mănâncă ceva ușor, poate privi la televizor cu celălalt ochi, cel operat fiind pansat și se odihnește. Dacă are dureri, ceea ce e puțin probabil, poate lua un antialgic de tipul Algocalminului sau echivalente. Nu va umbla la pansament și nu se va apăsa la ochi.

3. Tratamentul post-operator și pregătirea pentru control

A doua zi postoperator, dimineața,  una din asistentele noastre îi va da jos pansamentul, va face toaleta locală și va primi prima tură de picături din tratamentul postoperator. Astfel, va fi pregătit pentru controlul efectuat de către medicul care l-a operat. Tot acum va primi protocolul operator cu eticheta cristalinului și instrucțiuni despre regulile pe care trebuie să le respecte până la vindecarea operației, precum și rețeta cu picăturile recomandate ca tratament postoperator.

4. Măsurile de precauție și sprijinul necesar pentru recuperare

De asemenea, va fi nevoie de un ajutor în casă, întrucât activitățile postoperatorii sunt limitate. Vreme de două săptămâni trebuie evitat efortul fizic: activitatea sexuală, ridicarea de greutăți mai mari de 5 kg și activități ce implică poziția aplecat. Este importantă evitarea mediilor cu praf, vreme de 1 lună.

Concluzie

După operația de cataractă îngrijirea adecvată este crucială pentru o recuperare eficientă și fără complicații. Respectarea cu strictețe a indicațiilor medicale, inclusiv menținerea pansamentului, odihna corespunzătoare și administrarea corectă a tratamentului prescris, sunt fundamentale pentru procesul de vindecare.

De asemenea, sprijinul familial și evitarea activităților solicitante pentru ochi sunt esențiale pentru prevenirea eventualelor complicații și pentru asigurarea unei recuperări complete și rapide.

Prin urmare, este imperativ să urmați cu atenție instrucțiunile medicului și să solicitați ajutorul atunci când este necesar, pentru a vă asigura că reveniți la o stare de sănătate optică optimă și la o viață activă.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Operatia de cataracta la Centrul oftalmologic Prof. Dr. Munteanu - Ella Gusu, asistent medical

Ella Gusu

Asistent medical coordonator de bloc operator în cadrul Centrului Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu, Timișoara

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu