Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Fotocoagularea laser – Ce este, utilizari,
beneficii, recuperare

Fotocoagularea laser reprezintă un procedeu medical inovator, utilizat în tratamentul anumitor afecțiuni oftalmologice. Prin această tehnică, se utilizează o sursă de lumină laser de înaltă intensitate pentru a coagula țesuturile deteriorate sau anormale din ochi. Fotocoagularea laser are multiple indicații terapeutice, fiind utilizată în tratamentul retinopatiei diabetice, degenerescenței maculare legate de vârstă și glaucomului. Această procedură minim invazivă oferă beneficii semnificative pacienților, reducând simptomele și încetinind evoluția afecțiunilor oculare.

1. Fotocoagularea laser - tratament pentru diverse boli oculare

De zeci de ani, terapia cu laser este folosită pentru a trata multe patologii la nivelul ochiului. Un laser cu arc cu xenon a fost dezvoltat în anii 1950 de către Laboratorul Carl Zeiss și a fost utilizat clinic în primele zile ale terapiei retiniene. Laserul cu argon a fost descoperit în 1964 de William Bridges. Cu toate acestea, un studiu oficial pentru a investiga efectele tratamentului cu laser prin fotocoagulare nu a fost efectuat până în anii 1970. Studiul Retinopatiei Diabetice (SRD) a examinat efectele fotocoagulării pan-retiniene (FPR) atât prin tratamente laser cu xenon, cât și cu laser cu argon asupra pacienților cu retinopatie diabetică proliferativă (RDP), pentru a determina dacă evolutia bolii a fost influentata de tratamentul laser decât fără tratament deloc. Studiul a arătat că terapia cu laser a fost într-adevăr benefică pentru pacienții cu RDP și, de asemenea, a arătat că laserele cu argon au creat mai puține efecte adverse pentru pacienți, decât laserele cu xenon, păstrând în același timp o eficacitate similară. Acest studiu a stabilit, de asemenea, primii parametri de tratament detaliați pentru RDP. Ca urmare, terapia cu laser cu xenon nu mai este folosita la scara larga, în favoarea laserului cu argon (sau a sistemelor moderne echivalente cu laser în milisecunde cu undă continuă). Studiul Early Treatment Diabetic Retinopathy Study (ETDRS), realizat la scurt timp după SRD, a examinat efectele FPR asupra pacienților cu retinopatie diabetică neproliferativă (RDNP) și a determinat stadiul exact al evoluției bolii în care ar trebui administrată terapia cu laser. În prezent, apar sisteme de livrare cu laser mai avansate și alte metode de combatere a retinopatiei diabetice. Cu toate acestea, fotocoagularea laser rămâne principalul tratament pentru retinopatia diabetica proliferativa.

terapia cu laser este folosita pentru a trata multe patologii la nivelul ochiului, oftalmologie

Faceți primul pas spre o vedere mai buna cu ajutorul medicilor specializați în oftalmologie de la
Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu

2. Cum actioneaza laserul asupra retinei

Lumina de la laser este absorbită de epiteliul pigmentar retinian (EPR) și de coroida subiacentă. Pigmenții retinieni din EPR servesc pentru a absorbi aproape toate lungimile de undă ale luminii. Pentru FPR, se utilizează de obicei lumină laser galbenă, verde sau roșie. Energia laserului este absorbită si este convertită în energie termică, ridicând temperatura țesutului cu aproximativ 20 sau 30 de grade Celsius. Arsurile termice denaturează proteinele tisulare, ceea ce duce la moartea locală a celulelor retiniene și la necroză coagulativă. În timp, aceste zone de țesut deteriorat termic cicatriciază și devin mai puternic pigmentate, lăsând cicatrici laser vizibile la nivelul EPR. În mod clasic, pe retină se fac aproximativ 1000-2000 de micro-arsuri. Prin distrugerea retinei extramaculare ischemice, în mare parte neutilizata, fotocoagularea laser reduce aria țesutului ischemic, care, la rândul său, reduce producția totală de factor de creștere a endoteliului vascular (VEGF) în ochi și reducând astfel stimulul pentru aparitia neovascularizatiei.

3. Cum se realizeaza o sedinta de fotocoagulare laser retiniana?

Laserul este livrat de obicei fie printr-un biomicroscope sau uneori fie printr-un oftalmoscop indirect cu laser.

Biomicroscopul: Laserul este atașat la biomicroscop, iar energia laserului este furnizată în mod coaxial. Pacientul este așezat, iar bărbia este așezată pe mentoniera aparatului. O lentilă de contact, care concentrează laserul pe retină, este plasată pe cornee cu un agent de cuplare transparent. În mod obișnuit, se folosește o lentilă cu unghi larg sau oglindă. Laserul trece prin cornee, camera anterioară și cristalin și se concentrează pe retină prin lentila de contact. Procedura se realizeaza cu anestezie locala cu picaturi si nu este dureroasa. Necesita dilatarea pupilei, iar cateva ore dupa tratamentul laser pacientul vede neclar.

4. Indicatii

Fotocoagularea laser retiniana este indicat pentru tratarea ischemiei și a neovascularizatiei retiniene, indiferent de cauză. Cu toate acestea, tratamentul laser este cel mai frecvent utilizat pentru retinopatia diabetică proliferativă.

5. Efecte adverse

Pacienții vor experimenta niveluri diferite de disconfort în funcție de tipul și durata tratamentului laser primit. În timpul procedurii, pacienții vor experimenta adesea o mică senzație de „ciupire” cu fiecare arsură creată în ochiul afectat. Din acest motiv, tratamentul de fotocoagulare laser poate fi împărțit în mai multe sesiuni. Dacă pacientul nu poate tolera tratamentul laser administrat cu ajutorul unuei lentile de contact, laserul poate fi efectuat folosind un oftalmoscop indirect. Cu toate acestea, pentru livrarea indirectă de fotocoagulare laser, anestezia retrobulbară este de obicei utilizata și pacienții nu pot vedea până la trei – patru ore dupa procedura, atunci cand efectul  anesteziei dispare.

După procedură, este normal ca pacienții să aibă dureri de cap ușoare; se poate administra  un analgezic oral potrivit pentru gestionarea durerii. Pacienții pot prezenta adesea unele scăderi permanente ale vederii periferice, ale culorii și ale vederii nocturne. Pacienții care întâmpină simptome neobișnuite după tratamentul laser, cum ar fi aparitia fulgerelor, flocoanelor flotante, durere, roșeață, o scădere semnificativă a vederii sau senzația că câmpul lor vizual este obstructionat de o perdeaua neagră, ar trebui să-și sune imediat oftalmologul. Exudatul coroidian este un efect secundar destul de neobișnuit, care poate provoca o agravare temporară a vederii. De obicei, nu sunt indicate medicamente după tratamentul cu laser. Unii medici pot alege să suplimenteze tratamentul laser cu injecții intravitreene cu anti-VEGF. Pacienții pot relua toate activitățile normale imediat după ce au primit terapia cu laser retinian.

La Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu dispunem de experiența și aparatura de varf la nivel mondial pentru tratamentul diferitelor afecțiuni oftalmologice.

6. Panfotocoagularea laser și terapia farmacologică a retinopatiei diabetice

Medicamentele anti-factor de creștere endotelial vascular (VEGF) sunt o alternativă de tratament dar și o terapie complementara laserului. Tratamentele anti-VEGF sunt utilizate in cazurile cu acuitate vizuala  mult scazuta, in care exista edem macular pierderea  central a vederii. Acestea sunt astfel considerate un tratament mai bun decât tratamentul laser pentru pacienții cu edem macular diabetic extins, mai ales ca laser nu poate fi aplicat in zonele centrale retiniene. În prezent, sunt utilizați trei agenți anti-VEGF pentru retinopatia diabetica cu edem macular: bevazicumab, ranibizumab și aflibercept. Se crede că toți acești agenți sunt aproximativ egali ca eficacitate în retinopatia diabetica. Desi exista mai multe cercetari pentru tratamentul retinopatie diabetice, cu diverse optiuni de tratament, unele bazandu-se doar pe injectii intravitreene cu anti-VEGF altele utilizand doar tratamentul laser, concluzia este ca fiecare pacient trebuie sa dispuna de un tratament adecvat adaptat situatie retiniene si evaluand raportul risc/beneficiu.. Rezultate vizuale slabe pot apărea la pacienții care nu reușesc să fie monitorizati lunar si nu beneficiaza de tratamente oculare specializate.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

Oftalmologie Timisoara - Doctor oftalmolog Timisoara - Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog

Sef de Lucrari Dr. Alexandra Preda, PhD

Dr. Alexandra Preda, Medic primar oftalmolog, Sef de Lucrari Disciplina de Oftalmologie – Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, Doctor in stiinte medicale, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Munteanu Mihnea, obtinand acreditari europene in urma cursurilor de specializare in domeniu, in Austria, Bulgaria, Slovenia, Turcia.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu