Clinica Oftalmologica Dr. Munteanu

Crosslinking cornean - ce reprezinta si care sunt
efectele acestei proceduri

Crosslinking cornean este un procedeu medical inovator utilizat pentru tratarea keratoconusului. Acesta constă în aplicarea unei substanțe fotosensibile pe corneea pacientului, urmată de expunerea acesteia la lumină ultravioletă. Crosslinking cornean are ca scop întărirea țesutului cornean și încetinirea progresiei bolii. Indicațiile pentru Crosslinking cornean includ pacienții cu keratoconus stabil, cu subțiere corneană semnificativă și modificări vizuale. Procedura oferă o opțiune terapeutică promițătoare și poate contribui la stabilizarea bolii și prevenirea avansării keratoconusului.

1. Ce reprezintă această procedură?

Crosslinking-ul cornean reprezintă, la ora actuală, cea mai eficientă metodă de încetinire a progresiei keratoconusului, folosită și aprobată la nivel mondial. Keratoconusul este încadrat ca fiind o ectazie corneană, manifestat prin subțierea progresivă a corneei, ce își pierde forma sferică , bombându-se de regulă paracentral inferior sub forma unui con. Se dezvoltă bilateral și asimetric.

Crosslinking-ul este de fapt un proces natural ce are loc în organismal nostru, proces care se intensifică o dată cu înaintarea în vârstă și care, la nivel cornean, reprezintă întărirea legăturilor chimice între fibrele de colagen prezente la acest nivel, sub acțiunea directă a razelor UV. Acest crosslinking natural întărește teoria stabilizării keratoconusului după vârsta de 40 de ani.

În cazurile de keratoconus, acest proces natural este accelerat prin instilarea la nivel cornean a unor substanțe catalizatoare ( riboflavina) și expunerea ulterioară la cantități controlate de raze UV, pe o perioadă bine determinată de timp.

Această procedură poate fi realizată cu sau fără îndepărtarea epiteliului cornean ( ,,epi-on” sau ,,epi-off” ) . Inițial metoda cel mai des folosită presupunea îndepărtarea epiteliului cornean chiar dacă este mult mai dureroasă și presupune o vindecare mai greoaie și cu complicații relativ mai frecvente. În timp s-a demonstrat însă că, nu există o diferență semnificativă din punct de vedere al eficienței tratamentului asupra încetinirii progresiei keratoconusului, optându-se astfel mult mai des pentru realizarea crosslinkingului cornean fără îndepărtarea epiteliului cornean ( ,,epi-on”) , fiind mult mai puțin traumatizantă și mai puțin riscantă pentru pacient.

Crosslinking cornean este un procedeu medical utilizat pentru tratarea keratoconusului

2. Cum se realizează?

Crosslinkingul cornean se realizează într-un mediu steril, în sala de operații, pacientul fiind anesteziat local cu picături, întins, acoperit cu un camp steril și cu un fixator de pleoape montat pentru a expune corneea în mod corect și uniform pe toată durata tratamentului. În prima parte a tratamentului se instilează pe suprafața corneei , pe rând, uniform și cronometrat conform indicațiilor producătorului, două substanțe cu concentrație diferită de riboflavină ce va pătrunde în cornee uniform. În a doua parte a tratamentului, privind fix în lumina aparatului, pacientul va fi expus razelor UV , sub acțiunea cărora, în prezența riboflavinei instalate în prealabil, se va realiza procesul efectiv de crosslinking cornean accelerat. Toate aceste etape se realizează în aproximativ 15 minute.

Aparatul de cross-linking cornean folosit în clinica noastră este al companiei Avedro. Procedura de cross-linking este non-invazivă și combină utilizarea luminii ultraviolete cu sistemul KXL® și formule de riboflavină Photrexa.Folosind Photrexa® Viscous (riboflavină 5′-fosfat în 20% soluție oftalmică dextran), Photrexa® (soluție oftalmică 5-fosfat riboflavină) și Sistemul KXL®, procedura de cross-linking cornean Avedro este prima și singura procedură terapeutică aprobată de FDA (Food and Drug Administration – agenția federală a Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane din Statele Unite) pentru pacienții cu keratoconus progresiv sau ectazie corneeană. Procedura este efectuată fără necesitatea îndepărtării epiteliului cornean, astfel că vindecarea și confortul postintervențional sunt mult mai rapide, comparativ cu variantele clasice de cross-linking, care implică îndepărtarea acestui strat cornean. Această metodă se bazează pe lumina pulsată, de ultimă generație, a cărei eficiență scade considerabil durata tratamentului și expunerea țesuturilor oculare la radiațiile ultraviolete.

La sfârșitul tratamentului, se va aplica o lentilă de contact terapeutică, în ciuda faptului că nu s-a realizat dezepitelizarea corneană și se vor instila o serie de picături și unguent. Pacientul nu este nevoit sa mai rămână sub supraveghere medicală, el va pleca din clinică fără pansament, cu schema de tratament ce se va iniția chiar din seara aceleiași zile  și va veni la un control scurt a doua zi de dimineață. Peste câteva zile se va scoate lentila de contact terapeutică , se va monitoriza aspectul cornean, iar pacientul va fi nevoit sa continue tratamentul topic încă două săptămâni. 

Se descriu în primele zile după intervenție, ușoare simptome precum  vederea încețoșată, durere, senzație de corp străin, care se vor remite cu aplicarea tratamentului recomandat.

Cross-linkingul cornean este o procedură sigură, cu complicații și rate de eșec scăzute, dar în anumite situatii pot apărea, deși foarte rar, anumite complicatii ca de exemplu: infecții oculare, ulcer cornean, edem cornean, afectări ale endoteliului cornean, infiltrate corneene periferice, cicatrici corneene, reactivarea keratiteti herpetice.

3. Care sunt efectele în timp și cum le cuantificăm?

După procedură , se realizează o evaluare scurtă la câteva zile și la o lună pentru a exclude anumite complicații la nivel cornean și pentru a monitoriza îndeaproape starea corneei. Ulterior, la 3,6 și 12 luni se va evalua progresia keratoconusului prin evaluarea aspectului clinic, a parametrilor topografici, keratometrie în mod special, acuitate vizuală și refracție.

Studiile efectuate până în prezent în acest domeniu, au demonstrat modificări semnificative la nivelul indicilor topografici, ai acuității vizuale și din punct de vedere al astigmatismului în urma realizării acestui tratament.

Descoperiți mai multe informații valoroase despre oftalmologie și sănătatea ochilor vizionând materialele realizate de experți în domeniu de pe canalul nostru de YouTube.

dr cristina pac centrul oftalmologic munteanu

Dr. Cristina Pac

Medic specialist oftalmologie, cu specializare efectuata sub coordonarea Prof. Dr. Mihnea Munteanu, doctorand la UMF Victor Babes Timisoara.

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu