Ce este cataracta?

Cataracta este procesul prin care cristalinul natural al ochiului devine tulbure. 

Proteinele din cristalin se descompun și fac ca lucrurile să arate neclare, cetoase sau mai puțin coloratea

Article Cataracta

Simptomele cataractei:

Ce cauzează cataracta?

Îmbătrânirea este cea mai frecventă cauză. Acest lucru se datorează modificărilor degenerative normale ale ochilor care încep să apară după vârsta de 40 de ani. Atunci proteinele normale din cristalin încep să se descompună cristalinul incepe să devină tulbure. Majoritatea oamenilor de peste 60 de ani încep de obicei să aibă o oarecare opacitate a lentilelor. Cu toate acestea, problemele de vedere pot să nu apară decât ani mai târziu.

Factori de risc

Cataracte legate de vârstă se dezvoltă treptat, scaderea acuitatii vizuale fiind progresiva. Alte cataracte se pot dezvolta mai repede, cum ar fi cele la persoanele mai tinere sau cele la persoanele cu diabet. Nu se poate prezice cât de repede se va dezvolta cataracta unei persoane.

Stabilirea diagnosticului de cataracta

Pentru stabilirea diagnosticului este necesara o consultatie oftalmologica, care cuprinde testarea acuitatii vizuale, examinarea polului anterior, dilatarea pupilei pentru evidentierea tipului si gradului cataractei, precum si examinarea fundului de ochi pentru evaluarea statusului ocular. 

Ce ar trebui sa fac dupa ce am fost diagnosticat ca avand cataractă?

Tratamentul cataractei

Singurul tratament al cataractei este intervenția chirurgicală.

Tehnica prin care se indeparteaza cataracta se numeste facoemulsificare si sebazeaza pe ultrasunete.

Cum funcționează operația de cataractă?

Intreventia se efectueaza cu anestezie locala si dureaza intre 10-15 minute.

În timpul operației de cataractă, se îndepărta cristalinul natural opacifiat al ochiului si se va înlocui cu o lentilă artificială. Exista doua tipuri de implanturi de cristalin: monofocale si multifocale. In categoria multifocalelor, sunt prezente trifocalele si EDOF (extended depth of focus – adancime de camp vizual extins). Cele multifocale ofera independenta totala de ochelari. Cele monofocale, necesita corectie optica, cel putin pentru un focar de vedere (distanta sau aproape).

Cataracta este un motiv foarte frecvent pentru care oamenii își pierd vederea, dar poate fi tratata. Cu cat se efectueaza mai repede interventia chirurgicala cu atat mai bine rapid va puteti bucura de vederea d-voastra. 

Care sunt riscurile operației de cataractă?

Ca orice intervenție chirurgicală, operația de cataractă prezintă riscuri sau complicații: 

Cât durează recuperarea după operația de cataractă?

99% dintre pacientii operati de cataracta vad foarte bine a doua zi postoperator si-si pot relua partial activitatile uzuale

Chirurgia cataractei nu va restabili vederea pierdută din cauza altor afecțiuni oculare, cum ar fi degenerescența maculară, glaucomul sau retinopatia diabetică.

Fa acum primul pas spre o vedere mai bună

De 30 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu

Contact

Primul pas spre o vedere mai bună

Adresa

Bld. 3 August 1919, nr. 2, Timișoara (Fostul Cinematograf Apollo)

Formular contact

Clinica contact@profmunteanu.ro| 0256 496 336
Centru Optic optica.munteanu@gmail.com| 0256 496 802

Trimite