Cataracta


Stiati ca peste 250 de milioane de oameni din întreaga lume au probleme de vedere?
Cauza principală este cataracta, urmată de glaucom și degenerescența maculară.
Partea bună este că 75% din deteriorarea vederii poate fi prevenită.
În clinica noastră, majoritatea cazurilor de cataracta se operează cu anestezie locală, cu picături, intervenția durează între 10-15 minute, astfel că diagnosticul de cataractă nu mai reprezintă o problemă ci o oportunitate să recuperăm vederea pierdută. 


Mulți dintre pacienții noștri văd mai bine ca niciodată după extracția cataractei!!!
Operația de cataractă reprezintă operația cu cea mai mare rată de succes din chirugie.
Vă invităm în clinica noastră, să discutăm despre necesitătile fiecăruia și să stabilim cea mai bună conduită terapeutică pentru recuperarea vederii pierdute sau îmbunătățirea calității vederii d-voastră.

Asist. Univ. Dr. Alexandra Preda – medic specialist oftalmolog

Degenerescența maculară


DEGENERESCENȚA MACULARĂ legată de vârstă este o afecțiune severă care poate duce la pierderea vederii. Primele manifestări ale bolii apar în general după 60 de ani, dar există și cazuri în care debutul bolii este precoce. Această boală afectează vederea centrală, iar în timp pacienții nu mai pot distinge fețele persoanelor și nu mai pot citi.

Există două forme principale, umedă și uscată. Forma umedă beneficiază de tratament cu injecții intraoculare, care pot bloca sau încetini boala. Forma uscată nu are în prezent un tratament curativ, dar evoluția bolii poate fi încetinită prin administrarea de suplimente alimentare.Diagnosticul acestei boli este confirmat de examenul fundului de ochi și în principal de tomografia oculară în coerență optică.

În clinica noastră, în exclusivitate în România, se găsesc cele mai bune produse pentru managementul optim al degenerescenței maculare. Suntem foarte mulțumiți de rezultatele pe care le avem administrând această medicație și vă invităm să ne vizitați pentru un diagnostic corect și o terapie cu rezultate minunate.

Asist. Univ. Dr. Alexandra Preda – medic specialist oftalmolog

Retinopatia diabetică


Diabetul zaharat este o afecțiune complexă, care determină apariția unei plaje largi de simptome oftalmologice, neurologice, nefrologice și cardio-vasculare, determinate de creșterea glicemei ca urmare a afectării funcției pancreatice.

La nivel ocular, modificările vasculare de la nivelul retinei produse de diabetul zaharat poartă numele de retinopatie diabetică. Variațiile extreme ale glicemiei de la valori foarte ridicate la valori foarte mici influențează fiziologia vasculară, retinopatia diabetică reprezentând cea mai frecventă boală vasculară a retinei.

Prezența afectării oculare crește cu durata diabetului și cu vârsta. Alți factori de risc pentru apariția retinopatiei diabetice sunt reprezentați de asocierea diabetului zaharat cu hipertensiunea arterială, obezitate, hiperlipidemie și valori crescute ale hemoglobinei glicozilate.

Pentru stadializarea retinopatiei diabetice se folosește împărțirea acesteia în două mari forme: retinopatia diabetică neproliferativă – stadiul precoce și retinopatia diabetică proliferativă – stadiul avansat. În formele incipiente, retinopatia diabetică poate fi asimptomatică, ulterior apărând scăderea acuității vizuale și metamorfopsii – vederea distorsionată a liniilor drepte. Astfel, este indicat un consult oftalmologic inițial cu examinarea fundului de ochi în cazul pacienților nou diagnosticați cu diabet zaharat, urmând controale periodice mai rare sau mai dese, în funcție de modificările prezente la oftalmoscopie.

Tratamentul retinopatiei diabetice este raportat la stadiul de evoluție al bolii, plecând de la monitorizarea glicemiei și a hemoglobinei glicozilate, dispensarizare oftalmologică, suplimente alimentare cu rol în îmbunătățirea microcirculației și ajungând până la fotocoagulare laser, injecții intravitreene cu antiinflamatoare steroidiene și substanțe care să inhibe formarea neovaselor sau tratamentul complicațiilor precum glaucom secundar, cataracta, hemoragiile vitreene, dezlipirea de retină proliferativă.

Dr. Alina Iordache – medic specialist oftalmolog

Decolarea retinei


Decolarea (dezlipirea) retinei descrie o situație de urgență în care retina, stratul intern al ochiului se îndepărtează de poziția sa normală.

Semnele de avertizare, de care trebuie sa țineti cont sunt următoarele:
• apariția bruscă a multor puncte negre, norișori,
• blitzuri de lumină (flashuri),
• vedere încețoșată,
• reducerea progresivă a vederii într-un anumit sector,
• o umbră asemănătoare cu o cortina pe câmpul vizual.

Factori de risc: îmbătranirea, antecedente personale sau familiale de dezlipire de retină, miopia mare, retinoschizisul, uveita, degenerescențe retiniene, retinopatia diabetică proliferativă etc.

Vă recomandăm să solicitați o consultație oftalmologică imediată dacă prezentați semnele sau simptomele dezlipirii de retinei. În absența tratamentului chirurgical, dezlipirea de retină duce la pierderea vederii.

Asist. univ. dr. Alexandra Preda – medic specialist oftalmolog

Glaucom


GLAUCOMUL reprezintă o boală oculară care produce în timp atrofia nervului optic, îngustarea câmpului vizual și reducerea progresivă a vederii.

În marea parte a cazurilor, glaucomul se asociază cu tensiune intraoculară crescută, dar există și forme de glaucom cu tensiune normală. În condițiile unui diagnostic corect și al unui tratament adecvat, majoritatea pacienților cu glaucom își păstrează vederea pe termen nelimitat. Tratamentul modern al glaucomului este ușor și foarte eficient, axându-se pe restabilirea presiunii intraoculare normale cu scopul de a preveni pierderea vederii.

În clinica noastră, specialiști în domeniul glaucomului efectuează consultații complexe și tratamente laser pentru controlul glaucomului.

Asist. Univ. Dr. Alexandra Preda – medic specialist oftalmolog

Miodezopsii


O vedere optimă implică atât o componentă cantitativă cât și calitativă.
Îmbunătățirea cantitativă a acuității vizuale beneficiază de multe opțiuni terapeutice(ochelari, chirurgie laser, implante de cristalin).
Calitatea vederii este un subiect mai sensibil și greu de obținut.
Tot mai multi pacienți acuză vederea unor puncte negre, muște, voaluri care se pun pe ochi, care apar și dispar. Aceste tulburări vizuale reflectă existența unor modificări degenerative din interiorul ochilor, numite flocoane vitreene. 


Clinica noastră vă pune la dispoziție tehnologia inovatoare de „dizolvare” a acestor impurități prin intermediul unui tratament laser, non-invaziv care ameliorează în mod semnificativ percepția pacientului asupra calității imaginii.

Asist. Univ. Dr. Alexandra Preda – medic specialist oftalmolog

Conjunctivita


CONJUNCTIVITA – cea mai comună infecție a ochiului

Cea mai frecventă formă de atopie oculară pe care o întâlnim ca oftalmologi, este conjunctivita alergică. Principalii alergeni implicați sunt polenul, acarienii, praful, părul de animale. Simptomatologia constă în senzație de prurit, arsură oculară, epiforă (hiperlăcrimare) și congestie conjunctivală. Stabilirea diagnosticului se bazează pe biomicroscopia polului anterior și examinarea semnelor specifice.
Se recomandă asocierea tratamentului topic pe bază de coliruri anti-histaminice și anti-inflamatorii cu administrarea medicației anti-alergice.

Dr. Iordache Alina – medic specialist oftalmolog

Keratoconus


KERATOCONUSUL este o afecțiune a ochiului care are ca rezultat o subțiere progresivă a corneei. Această modificare poate duce la vedere încețoșată, dublă, miopie, astigmatism și sensibilitate la lumină. De obicei sunt afectați ambii ochi.

Cauza este necunoscută, se consideră că apare ca urmare a unei combinații de factori genetici, de mediu și hormonali. Factorii de mediu includ frecarea ochilor și alergiile oculare. Mecanismul de bază implică modificări de formă ale corneei, aceasta luând aspectul unui con. În stadiile incipiente, keratoconusul poate fi corectat cu ochelari sau lentile de contact. Odată cu evoluția bolii pot fi necesare lentile de contact dure, crosslinking, inele intracorneene sau chiar transplatul cornean.

Keratoconusul afectează aproximativ 1 din 2.000 de persoane. Apare cel mai frecvent la vârsta copilăriei până la vârsta adultă. Diagnosticul este stabilit în urma examinării polului anterior al ochiului și în urma efectuării unei topografii corneene. Pacienții cu keratoconus trebuie monitorizați oftalmologic periodic, pentru a putea recomanda cea mai bună soluție de tratament.

Asist. univ. dr. Alexandra Preda – medic specialist oftalmolog

Uveita


Uveita este un termen general care descrie un grup de boli inflamatorii care duc la distrugerea țesuturile oculare. Aceste boli pot reduce ușor vederea sau pot duce la o pierdere marcata a vederii. Termenul de „uveită” este utilizat deoarece afectează adesea o parte a ochiului numită uvee. Cu toate acestea, uveita nu se limitează la uvee. In contextul uveitei pot fi afectate cristalinul, retina, nervul optic și corpul vitros. Cauzele uveitei pot fi limitate la nivelul ochiului sau pot fi generate de boli inflamatorii/autoimune generale. Poate debuta la toate vârstele și afectează în primul rând persoanele între 20 și 60 de ani. Uveita poate afecta unul sau ambii ochi. Simptomele se pot dezvolta rapid și pot include: vedere încețoșată, pete întunecate și plutitoare prezente in axul vizual, durere oculară, roșeața ochiului, sensibilitate la lumină (fotofobie). De cele mai multe ori tratamentul implica atat terapie locala cat si generala, de aceea colaborarea interdisciplinara joaca un rol cheie in managementul pacientului cu uveita.

Asist. univ. dr. Alexandra Preda – medic specialist oftalmolog

De 28 de ani alături de pacienții noștri!

Fiecare pacient, fiecare diagnostic ne-a adus tot mai aproape de performanță! Echipa medicală, atent coordonată de Prof. Dr. Munteanu, este mândră să ofere cele mai bune servicii oftalmologice.

Dr. Munteanu

Contact

Primul pas spre o vedere mai bună

Adresa

Bld. 3 August 1919, nr. 2, Timișoara (Fostul Cinematograf Apollo)

Formular contact

Clinica contact@profmunteanu.ro| 0256 496 336
Centru Optic optica.munteanu@gmail.com| 0256 496 802

Trimite